Krijgen we straks een Koffiebeker-BOA op kantoor?

Krijgen we straks een koffiebeker-BOA op kantoren?

Vanaf 2023 verbiedt de overheid het gebruik van wegwerpbekers. Vanaf die datum moeten koffiebekers afwasbaar zijn of voor 75% gerecycled worden. Dat schrijft de staatssecretaris eind oktober in een Kamerbrief. In 2026 moet zelfs 90% van de koffiebekers worden ingezameld om te recyclen. Na het verbieden van gratis plastic tasjes en het invoeren van statiegeld op plastic flesjes, is dit een volgende stap in de strijd tegen wegwerpplastics. Volgens een Europese richtlijn moet in Nederland het gebruik daarvan in 2026 40% minder zijn dan in 2022.

Kasten vol serviesgoed

De staatssecretaris spiegelt de maatregel als eenvoudig voor. Gebruik servies en was dat af. Of zamel recyclebare bekers in. Ziet u al hele kasten vol serviesgoed staan in het kantoor? En op iedere afdeling een vaatwasser? De discussie over hoe goed vaatwassers voor het milieu zijn, laat ik als u het goed vindt, hier even in het midden. Is 75% recyclen wel een realistisch percentage; laat staan 90%? Nu wordt zelden meer dan 70% van de koffiebekers in de recycle bin gegooid. Daar is dus nog een flinke gedragsverandering voor nodig. En hoe toon je als bedrijf aan dat je driekwart van je wegwerpbekers inzamelt? Komt de koffiebeker-BOA iedere week langs om te kijken hoeveel kopjes koffie er gedronken zijn en hoeveel bekers er in de bak zitten? Begrijp me goed, ik ben ook vóór minder plastic. Maar tussen regeling en uitvoering zit nog een hele wereld. Als u begrijpt wat ik bedoel.

Is 75% recyclen wel een realistisch percentage; laat staan 90%? Nu wordt zelden meer dan 70% van de koffiebekers in de recycle bin gegooid.

Catering al goed op weg

Bovendien hebben organisaties en (automaten)cateraars niet stil gezeten de afgelopen jaren. In alle aanbestedingen catering en automatencatering, die Sense FM de afgelopen jaren heeft begeleid zijn duurzaamheidsdoelen opgenomen. Uitdagende, maar haalbare en concrete doelstellingen wel te verstaan. Onder andere daardoor is de klassieke plastic beker, gemaakt van polypropyleen, de afgelopen jaren al zo goed als uit het kantoorbeeld verdwenen. De meeste bekers zijn Bio Based (mais) of van karton, maar deze bevatten vaak nog een dun plastic laagje. En daarom gaan deze bekers nu ook in de ban. Naar verwachting gaan producenten nog harder aan de slag om 100% kartonnen bekers te ontwikkelen en deze te laten certificeren. Tot die tijd is het goed om u voor te bereiden op wat komen gaat.

De maatregel lijkt nog ver weg, maar zal een grote impact op lopende contracten en toekomstige aanbestedingen krijgen. We helpen u graag op weg om daar een goede visie op te vormen met vragen die u zich hierbij kunt en moet stellen:

  • Welke oplossingsrichtingen zijn er voor mijn organisatie?
  • Past de oplossingsrichting wel in mijn milieuduurzaamheids doelstellingen?
  • Wat betekent de oplossingsrichting voor de operationele uitvoering; zeker in een tijd van personeelsschaarste?
  • Wat betekent dit voor investeringen in middelen en materialen en energieverbruik?
  • Kan en mag ik de overeenkomst met de leverancier hierop aanpassen? Of kan ik die zo nodig ontbinden als mijn leverancier geen acceptabele alternatieven kan bieden?
  • Hoe toon ik het gerecycled percentage van de koffiebekers aan?