Blog: The Greenhouse, Circulariteit ten Top

Cateraar Albron is een bijzondere pop-up horecalocatie begonnen, naast het centraal station in Utrecht. Er is een volledig demontabel paviljoen neergezet voor de duur van 15 jaar. Het circulaire en duurzame concept is gerealiseerd met partners Strukton, Ballast Nedam en Facilicom.

Veel hergebruikte materialen
De deuren van het paviljoen zijn medio april open gegaan en vorige week mocht ik aanschuiven bij een ontbijtsessie.
Na ontvangst op de begane grond werd een inleiding verzorgd in een met veel hergebruikte materialen ingerichte vergaderzaal. Geen espressomachines, maar koffie gezet op basis van French Press. De vergaderzaal op de 1e verdieping heeft mooi zicht op de naastgelegen urban farm.

De urban farm wordt geëxploiteerd door een partner van Albron, voor de koks is het letterlijk een snoeptuin.

Pay-per-use
Ook voor andere diensten heeft Albron partners gezocht om zoveel mogelijk volgens het pay-per-use principe te werken. De leverancier van het meubilair blijft bijvoorbeeld eigenaar, waardoor alleen voor het gebruik wordt betaald. Dat geldt ook voor de verlichting en andere delen van de inrichting.
Op de website van de Green House is een overzichtelijk infographic beschikbaar, die informeert over de herkomst van de materialen. Door de samenwerking met The Colour Kitchen worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen geboden.

De leverancier van het meubilair blijft eigenaar, waardoor alleen voor het gebruik wordt betaald

Dutch Cuisine
Er wordt zo min mogelijk met stekkers gekookt en een gasaansluiting ontbreekt. Een prominente plaats in de open keuken is voor de houtgestookte pizza-oven. In de ochtend wordt daar het brood in afgebakken.

Voormalig sterrenchef Peter Scholte vertelt dat hij graag pioniert om de meest circulaire gerechten te ontwikkelen. De grote toestroom vanaf de opening en de krapte op de arbeidsmarkt maken de uitdaging nog wat groter. De menukaart is ingericht volgens het principe van Dutch Cuisine* met veel aandacht voor groente en beperkt gebruik van vlees, vis en gevogelte. Ik proef bij het ontbijt onder meer het wentelteefje in beslag van bierbostel, de yoghurt van een boer uit de omgeving en een smoothie. Heel smakelijk en mooi gepresenteerd.

Voormalig sterrenchef Peter Scholte pioniert graag om de meest circulaire gerechten te ontwikkelen.

The Green House is elke dag geopend voor ontbijt, lunch en diner.

Door de korte loopafstand tot het centraal station is het voor iedereen goed bereikbaar. Het grote terras maakt het ook een aantrekkelijke plek om te borrelen en te genieten van de stadse levendigheid.

Wim van der Meer is werkzaam bij Sense FM en doet regelmatig verslag van zijn reis door de circulaire wereld. Reistips zijn welkom op w.vandermeer@sensefm.nl.

* Dutch Cuisine is een initiatief van meesterkok Albert Kooij om duurzaam, lekker en gezond eten gemakkelijker en aantrekkelijker te maken. Het streven is 80% plantaardig voedsel en 20% vlees, vis en gevogelte.