Blog: Wasted food never tasted so good

Elke dag opnieuw wordt ongeveer 30% van het beschikbare voedsel verspild. Hoewel het merendeel in de thuissituatie wordt verspild, zijn ook retail en horeca verantwoordelijk voor het ophogen van de afvalberg. 

In supermarkten worden producten, die er anders uitzien dan we gewend zijn, niet meer verkocht. Denk aan een tomaat met een vlekje, een kromme komkommer of simpelweg een overschot aan producten.

Doel van Instock: voedselverspilling tegengaan
Mijn zoektocht naar succesvolle circulaire bedrijven bracht me bij Instock, een initiatief van vier medewerkers van Albert Heijn met het doel voedselverspilling tegen te gaan. Van dichtbij zagen ze hoeveel producten niet in het supermarktschap belanden of worden weggegooid. Dat kan anders, dachten ze en met een concreet plan werd ook de directie van AH in 2014 enthousiast. Het idee is om in een restaurant voor minimaal 80% gebruik te maken van producten die anders vernietigd zouden worden. Nu, drie jaar later, zijn er restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Veldonderzoek in Utrecht
Zo kreeg ik onlangs zin om veldonderzoek te doen in mijn eigen ‘stadsie’. Samen met mijn vrouw Ilse op de fiets naar het mooie pand met terras aan de Vleutenseweg waar Instock is gevestigd. De inrichting is modern en sfeervol en de tafels zijn goed bezet en op de keukenmuur pronkt de titel van deze blog. Op het oog zien we geen hergebruik van materialen in de inrichting, dat is nog een circulaire kans.
De vriendelijke medewerkers heten je welkom en vertellen waar Instock voor staat. Het viergangenmenu wordt uitgelegd door het grote krijtbord mee te nemen naar de tafel. Eten wat de pot schaft dus.
Wij hadden een menu verwacht dat elke dag anders is, maar dat bleek niet goed werkbaar voor de keuken. Nu wordt een week lang hetzelfde menu geserveerd. Aangezien er deze week veel tropisch fruit over is, komt dit in de verschillende gangen terug en kent het menu een Caraïbisch thema.

Instock is een sympathiek initiatief om voedselverspilling een halt toe te roepen. De restaurants zijn geen doel, maar een middel om de reststromen beter te benutten. Instock doet dan ook meer dan restaurants exploiteren.

Op Iens krijgt Instock met gemiddeld een 8,4 goede recensies, maar dat hebben wij niet helemaal geproefd. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door het doel en de wijze waarop voedselverspilling wordt tegengegaan, zelfs de rekening is een meevaller.

Inmiddels loopt een pilot waarbij ook andere horeca-ondernemers gebruik kunnen maken van de producten die bij Instock worden opgehaald. Instock verzorgt dan het logistiek proces. Andere noviteiten zijn Pieper bier en Bammetjes bier, inderdaad bier van aardappels (Pale Ale) en boterhammen (Weizen).

Instock is een uniek en sympathiek initiatief om voedselverspilling daadwerkelijk een halt toe te roepen. Ik ben heel benieuwd naar de volgende innovaties van Instock.

Wim van der Meer

Wim van der Meer is werkzaam bij Sense FM. Hij doet op www.facto.nl de komende maanden regelmatig verslag van zijn ‘reis’ door de circulaire wereld.  Reistips zijn welkom op w.vandermeer@sensefm.nl.